آمار
وب سایت:
بازدید دیروز : 85
بازدید هفته : 19
بازدید ماه : 140
بازدید کل : 95736
تعداد مطالب : 197
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1
| |
وب : | |
پیام : | |
2+2=: | |
(Refresh) |
مؤلف معتقد است كلمات قرآن با حذف مكررات و مشتقات حدود 1860 كلمه است، در این كتاب همه كلمات فوق یكى یكى بررسى شده است. ایشان در توضیح برخى كلمات به معنى لغوى اكتفا ننموده و براى بسیارى از كلمات، تفاسیر و توضیحات لغوى، ادبى، علمى، اجتماعى و تاریخى ذكر نموده است. این توضیحات تقریبا براى تمام اعلام قرآن آورده شده است، و به ترتیب به پارهاى از موضوعات قرآن پژوهى نیز پرداخته است. شیوه نقد را در معانى لغوى، مباحث علمى و دیگر قسمتها نیز، پیشى گرفته و با استدلال مطالب خود را مطرح مىنماید، مانند ماده« ابّ» و« ابد» و یا بحث علمى ماده« بحر». در نهایت مىتوان گفت: قاموس قرآن در تبیین و تفسیر واژگانى قرآن كریم به لحاظ گزیده گویى و بیان روان و استوار، اكنون از مراجع و منابع قرآن پژوهى در ایران تلقى شده است.
بخش های کتاب
کتاب حاضر در 7 جلد به چاپ رسیده است. كلمات قرآنى زیر ماده یا ریشه هر كلمه وارد شده است، و بخشى از آیه قرآنى كه در بردارنده آن كلمه است، در زیر كلمه درج گردیده است. در برابر هر یك از لغات قرآنى، معناى فارسى آن را آورده به ترجمه آیات نیز پرداخته است.
و با توجه به تخصصى شدن تألیفات و اینكه مطالب لغوى، شأن نزول، تاریخى، تفسیرى و علمى در این كتاب كنار هم آورده شده، به نظر مىرسد تفكیك آنها با عنوانهاى مشخص و گویا، كمك شایانى به پژوهشگران خواهد نمود. مؤلف براى هر لغت، ریشه و ماده آن را ذكر كرده، آیات را بیان داشته و ترجمه مىكند، امّا در بقیه مشتقات فقط برخى آیات آنها را آورده، معنا نموده و توضیح داده است و خود كلمات مشتق شده از آن ماده را قبل از آیه، ثبت نكرده است. بدیهى است كه ثبت مشتقات دیگر پژوهشگران را در دستیابى به آیات و معانى و توضیحات آن، یارى مىنماید. درباره اینكه كلمه مورد بحث چند بار در قرآن آمده و مواردى كه راجع به آنها بحثى انجام نمىگیرد، كدامند، روش ثابتى در پیش گرفته نشده است، به نظر مىآید اشاره به تعداد استعمال كلمه در قرآن و ذكر آدرس مواردى كه بحثى از آنها نمىشود، پژوهشگر را از مراجعه به معجمهاى لغوى قرآنى دیگر بىنیاز مىكند.
انگیزه نگارش
مؤلف در مصاحبه با مجله بینات انگیزه خود را چنین بیان مىكند: من در نوشتن قاموس قرآن دو فكر اساسى داشتم: یكى این كه احساس كردم بر طبق آیه شریفه 12 سوره یس:«انا نحن نحیى الموتى و نكتب ما قدموا و آثارهم و كل شىء احصیناه فى امام مبین»اگر یك اثر بعد از خود بگذارم، بهتر خواهد بود. اثر مالى نداشتم، قهرا گفتم: باید یك اثر دینى داشته باشم. آن وقت فكر كردم، دیدم كتابهایى كه نوشته مىشود، باید رواج هم داشته باشد. اینها بعد از مدتى، بازنشسته مىشوند و در قفسهها قرار مىگیرند. گفتم: كتابى بنویسم كه پیرامون یك كتاب جاویدان باشد، كه اینها از بركت آن، همیشه بمانند. به نظرم آمد، همین قاموس قرآن را بنویسم.»
ارزش کتاب
مؤلف محترم در جواب سؤالى كه در مجله بینات از ایشان درباره امتیاز قاموس قرآن نسبت به واژهنامههاى دیگر، شده است جواب دادهاند: مسأله این است كه یك دفعه آن را با مفردات راغب مقایسه بكنیم، مفردات راغب فقط به قسمت لغات پرداخته است و به قسمتهاى دیگر نپرداخته است و خیلى هم موجز است. در اینجا( قاموس قرآن) اولا دقت شده است كه الفاظ و كلمات از لغتهاى معتبر ترجمه و نوشته شود، آن وقت تقریبا مىشود گفت: خودش هم یك تفسیر موضوعى مختصر است، یك دائرة المعارف مختصر براى قرآن كه انسان بتواند هر كلمهاى در آن را كه احتیاج به مطالعه داشته باشد، پیدا كند. در آنجا) قاموس قرآن) نوعا اقوال مختلف هم نقل شده است".
وضعیت نشر
قاموس قرآن از تاریخ اتمام تألیف( اردیبهشت 1354 ش) توسط دارالكتب الاسلامیة در تهران، چاپ و منتشر گردید و تا سال 1374 ش بیش از ده بار تجدید چاپ گردیده است. قاموس با 7 جلد در 3 مجلد با مقدمهاى كوتاه از مؤلف ارائه شده است، هر صفحه آن به دو ستون مساوى تقسیم و مطالب در آن نوشته شده است. آیات قرآن با خطى متمایز از متن و نام سوره و شماره آیات كاملا قابل تشخیص از متن اصلى است. در انتهاى جلد آخر مؤلف محترم اجمالى از شرح حال و آثار قلمى خویش را به همراه تشكر از ناشر به تحریر درآوردهاند.
منابع
مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، جامع التفاسیر2 [لوح فشرده]: بخش کتابشناسی، معرفی "قاموس قرآن